Десетки хиляди протестиращи се стекоха в събота в Тел Авив и

...
Десетки хиляди протестиращи се стекоха в събота в Тел Авив и
Коментари Харесай

Израел отново на протест срещу съдебната реформа

Десетки хиляди протестиращи се стекоха в събота  в Тел Авив и други градове в Израел, с цел да изразят за следващ път несъгласието си със правосъдната промяна на крайнодясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, заяви АП.

Масовият митинг идва тъкмо преди знаковото честване на 75-та годишнина на Израел. Празникът в чест на основаването на Израел през 1948 година, нормално демонстрация на национално единение, беше засенчен от една от най-сериозните рецесии в историята на Израел. Плановете на държавното управление на Нетаняху да отслаби Върховния съд възмутиха израелците, които ги виждат като нахлуване против системата на надзор и баланс на тяхната страна и опасност за самата ѝ народна власт.

" Тук не става въпрос за по този начин наречената правосъдна промяна, а за народна власт, сподели Шейла Кац, началник на Националния съвет на еврейските дами, от митинга в центъра на Тел Авив - море от синьо-бели национални флагове. За да могат вашите свещени съдилища да пазят правата на всички хора, те би трябвало да останат самостоятелни от политиката. "
 Пореден многохиляден митинг в Израел против правосъдната промяна
Пореден многохиляден митинг в Израел против правосъдната промяна

Въпреки решението на премиера Нетаняху да спре противоречивите оферти

Тълпи от израелци държаха знаци, маркирани със 75 за рождения ден на Израел, и банери с думите " министър на престъпността ", насложени върху лицето на Нетаняху.

Протестите обгърнаха цялото израелско общество . Хиляди офицери в елитни аварийни елементи на армията обявиха, че ще откажат да се явят на работа. Лидерите на високотехнологичния бизнес и сферата на сигурността се оповестиха срещу предлагането. Профсъюзите приканиха за обща стачка.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, водачът на най-важния съдружник на Израел, обществено подлага на критика проектите на Нетаняху.

Яростните публични митинги принудиха Нетаняху да отсрочи проекта с вярата да откри компромис, както и да върне на поста уволнения заради противоречие с промяната боен министър. 

Планът ще даде на Нетаняху, който е съден по обвинявания в корупция, и неговите сътрудници в най-твърдата коалиция в историята на Израел последната дума при назначението на националните съдии. Това също по този начин ще даде на Народното събрание, който е следен от неговите съдружници, власт да анулира решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.
 Нетаняху оставя на поста военния министър
Нетаняху оставя на поста военния министър

Заради рецесията със сигурността
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР